Met Serafijn leer ik met veel plezier mijn cursisten vilten, specifieke werkstukken maken en het onder de knie krijgen van techniek. Het plezier en de verwondering overbrengen van werken met schapenwol. Het is tijd voor mij om iets nieuws toe te voegen aan wat ik doe. Een nieuwe richting naar de toekomst.

In plaats van met name bezig zijn met de kunde, wil ik met Inner Felt meer focus leggen op het proces en waarneming bij het vervilten van wol.

Inner Felt

Inner Felt is de innerlijke weg van creatie met wol en vilt.

Niet naar uiterlijke maatstaven, maar innerlijke.

Niet naar buiten gericht, maar naar binnen.

Niet naar wat algemeen als mooi wordt gevonden, maar wat het voor jou betekent.

Niet de innerlijke criticus, maar bekrachtiging door wat jij zelf maakt.

 

Met Inner Felt komen we samen om het werken vanuit een creatieve stroom als meditatieve mogelijkheid te ontdekken. Door je gedachten en gevoelens in het moment te bekijken maak je ruimte voor het creëren in het moment zoals het zich voordoet. We onderzoeken de wisselwerking tussen het komen in je creatieve stroom en het terughouden van je oordeel. Wellicht voel je een opening of herinnering om anders naar jezelf en de ander te kijken. Je hart open te stellen terwijl je aan het creëren bent zodat er een stroming van je hart naar je handen ontstaat. Het is een oefenweg die we samen aftastend bewandelen.

In de cursus van Inner Felt maken we werkstukken die persoonlijke krachtbeelden zijn, die je kracht of omhulling kunnen geven. Het materiaal komt uit de natuur, dat maakt dat je je makkelijker kunt verbinden met wat je aan het maken bent. De techniek van vilten van schapenwol gebruiken we als middel om iets te maken, maar de techniek op zich is niet het doel. Wat belangrijk is, is dat je uiteindelijk iets hebt gecreëerd wat je met hart en ziel hebt gemaakt. Het hoeft niet perfect te zijn. Wat telt is, datgene wat het jou heeft gebracht en wat het voor jou betekent. Je hoeft esthetiek niet los te laten, ook voor gevoel van perfectie is een plek. Maar dan zo dat het een gevoel van harmonie en voldoening geeft. 

Mijn workshops kenmerken zich door een fijne en open sfeer waarin iedereen zichzelf mag zijn. Ik nodig je uit om mee te doen met de cursus Inner Felt. Alles wat zich voordoet is goed. We gaan lekker aan de slag in het DOEN!

 

Dat klinkt heel mooi, maar, hoe doen we dat praktisch?

Ik geef aanwijzingen over het vilten van je werkstuk, eventueel suggesties als je dat fijn vindt. Ik geef je alle ruimte voor je eigen invulling en beleving zodat je verbinding kunt maken met het materiaal waarmee je werkt en het zichzelf laat vormen. Het proces van het vervilten van schapenwol is hiervoor uitermate geschikt omdat de wol-vezels zich al boetserend een weg zoeken en je werk al gaande vorm gaat krijgen.

Je kunt contact maken met je creatieve stroom door je open te stellen in het moment, naar binnen te keren, gewoon te beginnen en zien wat er komt. Gedachten over het eindresultaat mogen er wel zijn, als je ze bemerkt kun je er naar kijken. Door ze bewust te zien kun je ze makkelijker leren loslaten. Alles wat zich bij je voor doet is goed. Ook weerstand die je tijdens het werken ondervindt mag er zijn en hoort er bij. Wellicht ontstaat er een meditatieve werksfeer, of juist een boeiend gesprek. Misschien wil je iets delen of iets zeggen over werken met het materiaal. We kijken naar wat zich aandient in de dynamiek van de groep. Inner Felt is een samenkomst, geen therapie of coaching.

Inner Felt is er voor vrouwen die:

- zich graag creatief willen uiten, ervaring met vilten hoeft niet

- die denken dat ze niet creatief zijn

- van natuurlijke materialen houden en willen ontdekken hoe je creatief kunt zijn met materiaal dat we uit de natuur hebben gekregen

- zich willen losmaken van vooropgestelde ideeën over het eindresultaat

- die het wonder van vilten willen ervaren en voelen

- die houden van beelden en symboliek

- die het magische element willen toelaten in zichzelf

- die zich middels het viltend werken meer met zichzelf en het Nu verbonden willen voelen

- die een uitingsvorm zoeken om iets van zichzelf van binnen naar buiten te brengen

- die zich willen verbinden met andere vrouwen die ze nog niet kennen, maar waarmee ze iets gemeen hebben, in ieder geval tijdens de cursus

- die willen vilten in een inspirerende omgeving van het sfeervolle atelier van Serafijn in een ruime fijne tuin

- die ook houden van de mouwen opstropen

Op dit moment is deze cursus niet opgenomen in de agenda.​

De cursus bestaat uit twee avonden en een hele dag incl. lunch. Natuurlijk worden de avonden en de hele dag verzorgd met biologische thee/koffie en wat lekkers.

Omdat dit de eerste cursus is die ik geef met Inner Felt zijn de kosten voor jou een stuk lager. Zo kan ik aftasten wat de beste vorm is, of de inhoud klopt, de duur en de wijze waarop ik de cursus geef. En voor jou de kans om fris in iets bijzonders te stappen aan het begin van een nieuw school/werk jaar! 

De kosten inclusief al het materiaal, biologische lunch op de zaterdag en op alle dagen bio thee / koffie en lekkers zijn NU: 150 euro. Later zal de prijs omhoog aangepast worden.

Meld je aan via hendriks.annelies@gmail.com met daarin je naam, adresgegevens en telefoonnummer. Ik stuur je dan een mail met factuur ter bevestiging. Kijk ook even hier: voorwaarden workshops

Heb je altijd al willen leren vilten, houd je van werken met natuurlijke materialen, en ben je op zoek naar meer verdieping in het creëren vanuit jezelf? Meld je nu al vast aan, of laat weten dat je geïnteresseerd bent!

 

Wat maken we?

Opening the flower within Bloem met aantal lagen

Eerste workshop waarbij we samen eerst de wol gaan verkennen en ik iets meer vertel over wat we komende tijd gaan doen. We maken iets openends en koesterends. Voor jezelf, je innerlijk kind, om neer te leggen op een mooie plek of altaartje waar bij je je kan herinneren aan de zachtheid waarmee je naar jezelf mag kijken en omhulling mag ervaren aan het moois wat jij hebt gecreeërd. De openende bloem met een zachte kern, openend in alle pracht of licht gesloten. Zacht door de gevilte wol, en zacht door de zachtheid die je van jezelf hebt meegevilt in je bloem. De bloem maken we door nat te vilten met warm water, zeep en wrijving. 

Empowerment and guidance Moeder Aarde / Mother Goddess

Tweede avond. Vergeving, troost en kracht door de oer moederlijke kracht van de godin moeder / moeder aarde energie. Hoe ziet de moeder er uit op wiens schoot je je hoofd wil leggen? Maak haar helemaal zoals jij wil. Uitbundig of juist verstild, aards of etherisch. Ga uit van je innerlijk beeld en maak haar op het moment zelf. We gebruiken de naald vilt techniek, ook wel droog vilten genoemd. Hoe ze ook wordt, ze wordt prachtig. Je kunt haar thuis op een mooi plekje of altaartje neer zetten met een paar mooie stenen, veertjes of dingetjes die speciaal voor je zijn.

Thankfulness Zit Vachtje van ruwe wol

Wol geeft een gevoel van omhulling, warmte en geborgenheid. Een vachtje vilten is misschien wel het toppunt van dankbaarheid. De schapen worden geschoren en geven elk jaar weer hun prachtige wol. Je maakt het zitvachtje van ruwe lokken en krullen van verschillende schapenrassen. Je kunt één soort wol kiezen of je speelt met kleur en vezels door verschillende soorten te combineren. Deze lokken vilten we op een ondergrond van kaardvlies of naaldvilt. Dat maakt het eindresultaat 100 % wol, heel natuurlijk, diervriendelijk en ook nog super duurzaam. Je kan op je achterkant eventueel een mooie afbeelding maken, of een naam. Weer of geen weer; in onze ruime tuin is er genoeg plek om lekker de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan met wol die rechtsteeks van het schaap komt. Je maakt jouw persoonlijke vachtje waar je je in je stoel of bank lekker tegen aan kan vlijen en jouw gevoel van dankbaarheid kunt laten stromen.

Halverwege de dag gebruiken we een lekkere biologische lunch. Aan het einde van de dag gaan we nog even rustig zitten met elkaar onder het genot van een kopje thee en koffie en laten we de cursus nog eens passeren.

 

Mocht je in de stress schieten van zoveel uitdaging om zelf tot iets te komen, ik heb ook voorbeelden om je te inspireren. Alles is goed.

Annelies begeleidt je in het hele proces van het “innerlijk vilten”:

"Ik ben in de jaren ervaringsdeskundige geworden in het proces van vilten en het geven van workshops en cursussen met Serafijn, waarbij ik zelf ervaringen heb opgedaan in het waarnemen tijdens een creatieproces en innerlijk werken. Ik neem mijn levenservaring mee in het begeleiden van ons samenzijn. Je kunt zeggen dat ik, met name als musicus, op gebied van de innerlijke criticus en het gegeven “oordeel” door de wol geverfd ben. Inner Felt is voor mij enerzijds het neerzetten van een wens die ik al een tijdje had om meer verdieping aan te brengen in mijn workshops en anderzijds is deze stap verbonden met een innerlijke noodzaak om het juist nu te gaan doen. Hoe moeilijk het leven soms kan zijn, als je het aangaat, er doorheen gaat, en jezelf en de ander met jouw levenswijsheid en ingehouden oordeel gaat bekijken, kom je in een ander gebied terecht. Een veld waarin je ego niet meer de boventoon voert in het bekritiseren van jezelf en mensen die je ontmoet, maar waarin je een verbinding kan scheppen met elkaar. En met liefde en mededogen kan kijken en voelen. Iedereen heeft een eigen verhaal. Iedereen heeft dingen meegemaakt in haar of zijn leven. Iedereen heeft sympathieën en antipathieën. En met name de innerlijke criticus is sterk aanwezig. Neem het alleen maar waar en probeer een oordeel uit te stellen. Het blijft een oefening, elke dag opnieuw".

concreet:

gallery/isle of iona

Inner Felt is voor mij: volwassen worden in de wereld en met zachtheid, mededogen en ingehouden oordeel kijken naar mijzelf en de ander.

gallery/inner felt facebook 1

Op dit moment is deze cursus niet opgenomen in de agenda. Laat het me toch even weten als je geïnteresseerd bent!